Ο χαλβάς δικαίως έχει κερδίσει το όνομα του πιο υγιεινού γλυκού;

Ο χαλβάς δικαίως έχει κερδίσει το όνομα του πιο υγιεινού γλυκού;

Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής.

Η Μουζάκη έχει δημιουργήσει για εσάς την πιο γλυκιά συντροφιά της Σαρακοστής. Το χαλβαδάκι συνδυάζει σε ένα σνακ την ανάγκη μας για γλυκό και την κάλυψη απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Γιατί, όμως;

Ο χαλβάς, γενικότερα, αποτελείται κατά το μεγαλύτερό του ποσοστό από ταχίνι, δηλαδή από πολτοποιημένο σησάμι. Επιπλέον, περιέχει κάποια ουσία που θα του προσδώσει την γλυκιά γεύση, όπως το σιρόπι γλυκόζης.

Παρατηρώντας τα συστατικά, βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα γλυκό με πλειάδα βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του.

Το σουσάμι είναι πλέον γνωστό ότι είναι μια τροφή που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα, μηδενική χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά. Επιπλέον χρησιμοποιείται τόσο το ίδιο όσο και το έλαιό του σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα ακόμη,  το ταχίνι αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Τα τελευταία χρόνια ταυτοποιούνται στο ταχίνι και άλλα στοιχεία όπως, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το σελήνιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες και ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Αποδεδειγμένα, λοιπόν, του έχουν αποδοθεί ιδιότητες, όπως η αντι-μικροβιακή του δράση, η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, η βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και η προστασία της επιδερμίδας.

Η προσθήκη της γλυκόζης έχει ως αποτέλεσμα τη γλυκιά γεύση και την ικανοποίηση όσων επιλέξουν το χαλβά για το γλυκό τους. Έτσι, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά, ο χαλβάς συμμετέχει και στην συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Επειδή, όμως, η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει και στην αύξηση του βάρους , είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο μέσος ενήλικας με μέτρια φυσική δραστηριότητα μπορεί να λαμβάνει γύρω στα 50 γραμμάρια χαλβά ημερησίως για να ικανοποιεί την αίσθηση του γλυκού, το οποίο παράλληλα θα είναι και υγιεινό, αφού θα έχει συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων και δεν θα τον οδηγεί στην αύξηση του βάρους του.

Όλα αυτά κάνουν το χαλβαδάκι τον ιδανικό μας διατροφικό φίλο!

Με αγάπη και σουσάμι,

Μουζάκη

ελ