Τρως κι εσύ κρυφά; Μήπως τρως γιατί σου μυρίζει φαγητό και όχι γιατί πεινάς; Ξυπνάς και πηγαίνεις στο ψυγείο; Περνάς από ένα περίπτερο και κατευθείαν σου δημιουργείται η επιθυμία για σοκολάτα ή παγωτό; Νιώθεις όλη μέρα ότι πεινάς;
Οι λόγοι που μπορεί να δημιουργούνται οι λιγούρες είναι πολλοί και όχι μόνο ψυχολογικοί όπως πιστεύουμε. Πολλές φορές μάλιστα είναι και ένας τρόπος ο οργανισμός μας να μας υποδηλώσει κάποια έλλειψη που ενδεχομένως έχουμε. Τις περισσότερες όμως φορές είναι μία σκέψη – εμμονική θα λέγαμε – στο κεφάλι μας, η οποία δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε.
Ειδικοί ψυχολόγοι αναφέρουν ότι «Αν οι λιγούρες μάς έλεγαν τι χρειαζόμαστε, τότε όλοι θα τρέχαμε στο ψυγείο μέσα στη νύχτα για να τσιμπολογήσουμε λίγο λάχανο!» γι’ αυτό και η τάση που έχουμε στις λιγούρες μας να πηγαίνουμε στις ανθυγιεινές τροφές είναι μία ψυχολογική εμπειρία.
Πώς την καταπολεμάμε;
Στην πραγματικότητα η λιγούρα αντιμετωπίζεται σταδιακά και συνδυαστικά. Δηλαδή δεν πρέπει να καταπιέζουμε συνεχώς τον εαυτό μας και να μην τρώμε όταν μας έρχεται αυτή η έντονη επιθυμία και ούτε να ακολουθήσουμε μία τακτική και να προσκολληθούμε μόνο σε αυτή.
Αρχικά θα πρέπει να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα κάνουμε πολλά και συχνά γεύματα την ημέρα. Αν το αίσθημα της λιγούρας είναι μόνιμο τότε μπορούμε κάθε 2 ώρες να τρώμε έστω κάτι μικρό και σιγά σιγά να μεγαλώνουμε αυτό το διάστημα και να το κάνουμε κάθε τρεις ώρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τον οργανισμό μας να πεινάει και πάντα να έχουμε γρήγορες εναλλακτικές. Αμύγδαλα, φρούτα, μπάρες δημητριακών, κράκερ, τα φυλλαράκια Μουζάκη και λαχανικά όπως το καρώτο, πρέπει να είναι στην τσάντα μας και να μας συντροφεύουν στις λιγούρες μας.
Επίσης με βάση τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μιζούρι ένα θρεπτικό και πλούσιο πρωινό βοηθά στη μείωση της λιγούρας κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί αυξάνεται ο έλεγχος της παρορμητικής μας ανάγκης για φαγητό. Μία επιπλέον λύση είναι η αναβολή, δηλαδή, αντί να πεις «όχι» να πεις «αργότερα». Με αυτόν τον τρόπο ξεγελάς τον εαυτό σου και η επιθυμία αυτή πηγαίνει για λίγο πιο μετά. Άλλος τρόπος να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας είναι να προγραμματίσουμε όταν έχουμε λιγούρα να παίρνουμε την κολλητή μας τηλέφωνο! Έτσι ξεχνιόμαστε και σταματάμε να σκεφτόμαστε το φαγητό. Τέλος ο ύπνος είναι πάντα με το μέρος σου. Αν νιώθεις λιγούρα προς το βράδυ – που είναι συνηθισμένο – πήγαινε κατευθείαν για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο και δεν θα ενδώσεις και θα ξυπνήσεις με ενέργεια, αλλά και υπερηφάνεια.
Είναι σημαντικό, όπως είπαμε και πριν, να μην τιμωρούμε τον εαυτό μας, γι’ αυτό όταν η επιθυμία είναι πολύ έντονη σε σημείο που να μην μπορούμε να αντισταθούμε, τότε μπορούμε να φάμε τη μικρή μας λιχουδιά.
Για πιο συγκεκριμένες και εξατομικευμένες οδηγίες ρωτάμε πάντα το γιατρό μας.
Μέχρι το επόμενο blogpost,
Φυλλάκιααααααα
Λίτσα