Γιατί χαιρόμαστε να τρώμε παγωτό;

Γιατί χαιρόμαστε να τρώμε παγωτό;

Το παγωτό μπορεί να χαρακτηριστεί ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Ειδικά στην Ελλάδα από τον Απρίλιο κιόλας βλέπουμε να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κυπελάκια και αυτό το χαμόγελο της προσμονής του καλοκαιριού.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί το παγωτό μας κάνει τόσο χαρούμενους; Τι είναι αυτό που έχει και μας δίνει ευεξία;

Πριν απαντήσουμε όμως στα ερωτήματα αυτά, πάμε να δούμε τι περιέχει το παγωτό.

  • Γάλα
  • Φρούτα
  • Αρωματικές ουσίες &
  • Ζάχαρη

Τι μας δίνουν αυτά τα συστατικά;

  • Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας
  • Πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος B και των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε
  • Βιταμίνη C
  • Μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο

Καταλαβαίνουμε ότι το παγωτό είναι μία τροφή που αν προσέξουμε την ποσότητά του, μπορεί να καταναλώνεται ανά τακτά διαστήματα και αν επιθυμούμε να αυξήσουμε το βάρος μας, μπορούμε να φάμε λίγο παραπάνω 😍

Πάμε τώρα να απαντήσουμε στο βασικό μας ερώτημα. Γιατί το παγωτό είναι συνώνυμο της χαράς;

Το παγωτό διεγείρει την σεροτονίνη ή αλλιώς την ορμόνη της χαράς, η οποία ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό μας και βοηθάει στη μείωση του άγχους και τους στρες. Επίσης, περιέχει τρυπτοφάνη – ένα φυσικό ηρεμιστικό – που μας χαλαρώνει και κάποιες φορές μας βοηθάει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Επίσης λόγω του ότι είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο, μας ανακουφίζει τις ζεστές μέρες και μας χαρίζει αυτό το αίσθημα της δροσιάς. Λειτουργεί σίγουρα σαν μία όαση τις καλοκαιρινές μέρες καθώς μας αναζωογονεί αλλά ταυτόχρονα δεν μας βαραίνει.

Οι υπόλοιποι λόγοι όμως που το παγωτό μας κάνει πιο χαρούμενους είναι ψυχολογικοί.

Πρώτα απ’ όλα είναι γλυκό. Ένα γλυκό μάλιστα που αν γνωρίζουμε τον τρόπο παρασκευής του μπορεί να έχει και πολύ λίγες θερμίδες. Αυτό μας διώχνει τις τύψεις και μας κάνει να χαιρόμαστε περισσότερο για την καλοκαιρινή αυτή εναλλακτική.

Επίσης το παγωτό φέρνει το καλοκαίρι! Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος με ήλιο, φως, θάλασσα, βόλτες και γενικότερα ένα πιο ανάλαφρο και ανεβασμένο κλίμα. Με το που κάνουν την εμφάνισή τους τα παγωτά, η ψυχολογία αλλάζει γιατί ο εγκέφαλος παίρνει το σήμα ότι πλησιάζει το καλοκαίρι.

Τέλος, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το φαγητό συνδυάζεται με αναμνήσεις. Η μορφή του, το άρωμά του και η γεύση του κάθε φαγητού μας φέρνει στο νου διαφορετικές εικόνες. Όταν λοιπόν τρώμε παγωτό, συνήθως οι εικόνες που υποσυνείδητα έρχονται στο μυαλό μας, άρα και τα συναισθήματά μας είναι θετικά με αποτέλεσμα να μας κυριεύει αυτή η ευεξία ακόμη και χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Τώρα έχουμε μία ακόμη δικαιολογία για να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας παγωτό πιο συχνά!

Μέχρι το επόμενο blogpost,

Φυλλάκιαααα

Λίτσα

 

 

ελ