Γνωρίζατε ότι το σουσάμι είναι φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα;

Γνωρίζατε ότι το σουσάμι είναι φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα;

Η Μουζάκη είναι παρούσα στους προβληματισμούς σας, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Το θέμα μας για σήμερα, λοιπόν, αφορά τις ιδιότητες του σουσαμιού και το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα.

Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στους εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας, από τον πονοκέφαλο μέχρι τον καρκίνο και αυτό γιατί προσπαθούν να προστατέψουν τον εαυτό τους από την εκτεταμένη χρήση φαρμάκων που γίνεται στη σημερινή εποχή. Κάποιοι από αυτούς τους τρόπους έχουν να κάνουν με την ομοιοπαθητική,  τον βελονισμό, με θεραπείες βασισμένες στην διατροφή κ.α.

Όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης στα «Περί Διαίτης» συγγράμματά του, η τροφή μπορεί να είναι το φάρμακό μας. Αυτό αποδεικνύεται όλο και περισσότερο με έρευνες τα τελευταία χρόνια και μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι ως Έλληνες για την αγνότητα και την πληθώρα των τροφών που έχει η χώρα μας.

Συγκεκριμένα το σουσάμι είναι μία τροφή που μπορούμε να βρούμε εύκολα και συνδυάζεται με πολλές τροφές. Είναι ευχάριστο στη γεύση και με πάρα πολλές ιδιότητες. Είναι μια τροφή που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα, μηδενική χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση του έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, σκλήρυνση κατά πλάκας και ουλίτιδα/οδοντική πλάκα.

Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να δώσει τη λύση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, μιας χρόνιας εκφυλιστικής νόσου που εντοπίζεται κυρίως στις περιφερικές αρθρώσεις, δηλαδή σε αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων και συνοδεύεται από καταστροφή του χόνδρου, που καλύπτει την επιφάνεια των οστών μέσα στην άρθρωση.

Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι στους ασθενείς που λάμβαναν 40 γραμμάρια αλεσμένου σουσαμιού ημερησίως (4 κουτ. σούπας) – παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγούνταν – είδαν σημαντική διαφορά στην ένταση του πόνου (από 9,5 σε 3,5) συγκριτικά με τους ασθενείς που λάμβαναν μόνο τη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε η κακή χοληστερόλη, ενώ μειώθηκαν και ορισμένοι φλεγμονώδεις δείκτες και δείκτες οξειδωτικού στρες.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, οι σπόροι σουσαμιού έχουν σημαντική επίδραση σε ένα από τα βασικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, που είναι ο πόνος. Συνεπώς, το σουσάμι θα μπορούσε να προταθεί ως μέρος της θεραπείας που λαμβάνουν τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από το θεράποντα ιατρό τους και να αποτελέσει βασικό κομμάτι του ημερήσιου διαιτολογίου τους, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους και της ποιότητας της ζωής τους.

Με αγάπη και σουσάμι,

Μουζάκη

Πηγή: Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c

ελ