Επηρεάζει η διατροφή την ψυχολογία μας;

Επηρεάζει η διατροφή την ψυχολογία μας;

Τρέξιμο, δουλειά, παιδιά, κατοικίδια, κοινωνικές υποχρεώσεις. Μία γεμάτη καθημερινότητα που απαιτεί πολλή ενέργεια, αλλά και καλή ψυχολογία για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Ποιοι παράγοντες, όμως, μας βοηθούν στο να έχουμε αποκτήσουμε μία καλή ψυχολογία;

Πολλοί είναι οι παράγοντες, αλλά δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στην άρρηκτη σχέση μεταξύ της ψυχολογίας μας και της διατροφής μας. Η ψυχολογία μας επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές, αλλά και οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζονται από την εκάστοτε ψυχική μας διάθεση.

Πολλές διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, το σύνδρομο υπερφαγίας ή η βουλιμία, σχετίζονται άμεσα με την ψυχική κατάστασή μας. Πρόκειται για ψυχικές νόσους που έχουν αντίκτυπο στη διατροφική κατάσταση του οργανισμού, μετατρέποντας το φαγητό άλλοτε σε τιμωρία και άλλοτε σε ανακούφιση και αγχολυτικό.

Επίσης, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε αύξηση των ψυχικών παθήσεων και κυρίως της κατάθλιψης. Έρευνες αποδεικνύουν την άμεση επιρροή που μπορεί να έχει η ποιότητα της τροφής μας στην πρόληψή τους.

Εμείς προκειμένου να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία και ακόμη  να τονώσουμε την ψυχολογία μας, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, ενώ θα πρέπει να φροντίσουμε να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Η διατροφή είναι δυνητικά η πιο ισχυρή μορφή παρέμβασης που έχουμε. Με το να διαμορφώσουμε τη διατροφή μας, μπορούμε να καλυτερεύσουμε την ψυχική μας διάθεση και να μειώσουμε τις πιθανότητες κάποιας διαταραχής. Κάπως έτσι, μια υγιής διατροφή είναι προστατευτική και μια ανθυγιεινή αποτελεί παράγοντα ρίσκου για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, θα μας βοηθήσει επίσης στο να μπορούμε να είμαστε αντάξιοι των υποχρεώσεών μας όχι σε ένα διεκπεραιωτικό επίπεδο, αλλά σε ένα παραγωγικό. Όταν αυτό γίνει θα παρατηρήσουμε και αλλαγή στην ψυχολογία μας λόγω του ότι θα έχουμε και περισσότερα αποτελέσματα.

Τέλος, η σωστή διατροφή τονώνει και την αυτοπεποίθησή μας γιατί με το χρόνο βλέπουμε αλλαγές στο σώμα μας που μας ικανοποιούν.

Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι δουλεύοντας με αυτά που έχουμε, δηλαδή χρησιμοποιώντας μόνο τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας (διατροφή και γυμναστική) και όχι εξωγενείς παράγοντες (π.χ πρωτεΐνη, βιταμίνες, συμπληρώματα κ.α), πετυχαίνουμε μία καλή ψυχολογία και άρα μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με αγάπη και σουσάμι,

Μουζάκη

Πηγή:
– Can What You Eat Affect Your Mental Health, Kelli Miller
– Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα, Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
– Μούζου Ίριδα, ψυχολόγος
______________________________________________________

Ποιες είναι συγκεκριμένα οι τροφές που βοηθούν στην ψυχολογία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ
_______________________________________________________

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τη Σαρακοστή; Πώς αντικαθιστώ τις πρωτεΐνες του κρέατος; Από πού παίρνω ασβέστιο και σίδηρο; Σε ποιες τροφές βρίσκω το ωφέλιμο λίπος για την υγεία;

Αν σας βασανίζουν τέτοια ερωτήματα και άλλα παρόμοια, τότε το παρακάτω άρθρο είναι για εσάς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ
ελ